Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Sos z pieczonej papryki

2


Lubicie pieczone warzywa? Bo ja bardzo. Są idealne zarówno jako sos czy smarowidło do chleba.  W towarzystwie mięsa lub bez. Idealna propozycja na obiad.

Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 mała główka czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Cebulę i czosnek również kroimy na pół. Warzywa układamy na blaszce, smarujemy odrobiną oliwy. Pieczemy ok 35 minut w 170 stopniach, aż papryka lekko ściemnieje. Gdy papryka ostygnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojoną upieczoną cebulę, czosnek i paprykę. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy ok  15 minut. Pod koniec blendujemy. 

Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Bardzo lubię pieczoną paprykę jako podstawę zupy kremu, też smakuje pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam w domu kilka kilogramów papryki, chyba też się skuszę się na taki sos :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)