Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Szybki sernik gotowany.

12


Szybki sernik gotowany.

Lubię ciasta szczególnie takie, które nie są tak absorbujące. Raz, dwa i gotowe. Tak mogę mówić o tym serniku gotowanym, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Jest to mój pierwszy sernik wykonany tą metodą ale już na pewno wiem, że nie ostatni.

Składniki:

  • 1 kg białego sera, zmielonego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok 500 g herbatników

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady
  • 100 ml mleka
Wykonanie:

Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ciasno rozkładamy warstwę herbatników. Masło rozpuszczamy z cukrem. Jajka miksujemy na puszystą masę i dodajemy po łyżce twarogu oraz sok z cytryny. Budynie dokładnie rozrabiamy z mlekiem. Do dużego garnka wsypujemy twaróg, mleko i masło. Całość dokładnie mieszamy i włączamy palnik. Masę gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Połowę jeszcze gorącej masy serowej wylewamy na herbatniki, następnie układamy kolejną warstwę herbatników i ponownie wylewamy masę. Na wierzch układamy herbatniki i dekorujemy polewą oraz czekoladowymi wiórkami.

Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady wraz z mlekiem.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej aby herbatniki zdążyły zmięknąć.



Podobne posty

Napisano już 12 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Nigdy nie jadłam takiego sernika. Wpraszam się na kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też muszę go w końcu zrobić :) Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak pięknie wygląda! I skoro tak szybko się go przygotowuje, to nie mogę nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jakiego sera najlepiej uzyc? Czy moze byc taki z wiaderka czy twarog zmelic?

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda...ale w Niemczech ciężko dostać taki ser, jest tylko dużo rzadszy...myślisz, że nada się? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć też użyć sera wiaderkowego, Jeśli masa będzie bardzo rzadka do kup awaryjnie 3 budyń;))

      Usuń
  6. Budyń rozprowadzam z mlekiem i wlewam do masy serowej ????

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)