Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Ciasto Kubuś

3


Ciasto, które na będzie częstym gościem na moim stole. Niewiele osób potrafiło ocenić co jest w środku i z czym jest budyń. Ciasto dla małych i dużych łakomczuchów.

Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej

Na masę kubusiową:
  • 1 litr soku marchewkowo-brzoskwiniowego typu Kubuś
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 200g miękkiego masła

Na masę śmietanową:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 500g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
Dodatkowo:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 100 g skórki pomarańczowej
Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ocet a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.  Dużą wysoką blaszkę (24x36) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

Odlewamy ok. 1/2 szk soku i mieszamy ją z  budyniami i cukrem.. Resztę zagotowujemy.  Do gotującego się soku wlewamy rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń.. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią. Studzimy.
Masło dokładnie ucieramy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy partiami budyń. Ucieramy. Wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki celem stężenia.

Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy partiami serek a pod koniec wystudzona galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę kubusiową i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wykładamy skórkę pomarańczową i wylewamy tężejące galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 700ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Mniami, wygląda pysznie, kradnę kawałeczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze zastanawiałam się z czym to ciasto jest ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)