Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Sałatka na rukoli z ricottą i figami.

3

Nie wszystko co zdrowe musi być nudne czy nie smaczne. Kiedyś unikałam połączeń słodkich i wytrawnych.  Jak można jeść owoce i łączyć do z mięsem ? Kto to widział by jeść sałatkę z truskawkami i łososiem podlewając do jakimś sosem wyglądającym jak płynna czekolada?  Kolorowe talerze zachęcają do konsumpcji na dodatek zdrowej potrawy.

Dziś pod widelec trafiła sałatka.

Składniki:

2 garście mieszkanki sałat z rukolą lub samej rukoli
2 figi
1 łyżka  ricotty
garść miąższu z owocu granatu
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Sałatę rozkładamy na talerz. Figi kroimy w formie kwiatu nie docinając do końca. Na talerzu układamy ricottę doprawioną solą i pieprzem, figi, orzechy, pestki granatu. Całość doprawiamy sosem na bazie miodu i cytryny.




Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Pięknie, uwielbiam takie kolorowe talerze pełne pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta Twoja sałatka to aż dech zapiera! rozkosz.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)